Välkommen till Liselottes hemsida

Välkommen Övrigt Hästar Upplevelser Länkar Dagbok Bildgalleriet Greta
Hundar Åsenfår Elins bilder
Gästbok

 

 

Åsenfår

 

Intresset för ull, med allt vad det innebär med att karda, spinna, färga och tova, gjorde att det hamnade några får hemma. Det sammanföll sig så att grannarna hade en massa beten som behövde betas, samtidigt som jag önskade att jag hade någonstans att ha några får gående. Eftersom jag hade gotlandsruss, och bevarandet av de gamla svenska lantraserna känns viktigt, tog jag kontakt med min gamla kamrat Sabine Eriksson, aktiv i Föreningen Svenska Allmogefår, samt ägare av en flock roslagsfår. Eftersom jag tycker mycket om att spinna och sticka, rekommenderade hon mig att skaffa åsenfår, då de har en mjuk och härlig ull, som väl lämpar sig till stickgarner. Jag fick telefonnumret till Anita Johansson i Enköping och for dit med en rivstart mer eller mindre, för att se på deras besättning. Det visade sig också att de hade två tacklamm kvar till salu, som vi kunde tinga om vi var intresserade. Så kom Sol, Ursula och även bagglammet Frode, alla med förnamnet Björnrams,  hit till Åslunda 2000.

Det är grannen som har det stora ansvaret för fårens skötsel och välbefinnande. Hon är där och pratar med dem, och sticker åt dem knäckebröd och allsköns godis. Jag är mer passiv ägare, hjälper till när det behövs, ser till att det finns foder, och tar hand om ullen efter klippningen.

Av den har jag spunnit garn som blivit till fina mössor, vantar, tröjor till både mig och Pontus, samt tovat en del användbara saker. Tyvärr hinner jag bara göra hälften av vad jag skulle vilja, men kanske blir det mer tid så småningom.

Under våren hoppas vi på nya fina lamm, och en del av dem kommer säkert också att bli till salu. Vi är sedan starten anslutna till genbanken, och lammen säljes med genbanksintyg som garanterar att de är renrasiga djur.

Vi har även ekologiskt beredda skinn att sälja, samt underbart vackert garn av såväl lamm- som tackull.
Välkomna att höra av er, om ni kan vara intresserade av några trevliga allmogefår.

 

får-högdräktig-ursula  får-några-ur-gänget

 

 

 

© Liselotte Erixon