Välkommen till Liselottes hemsida

Välkommen Övrigt Hästar Upplevelser Länkar Dagbok Bildgalleriet Greta
Jan Febr Mars Apr Maj Juni Juli Aug Sept Okt Nov Dec
Gästbok

 

 

2013

 

27 maj

 

Äntligen har Malva fölat! Det blev en långbent och stilig, om än något krokbent (förhoppningsvis för tillfället....) hingstunge som Elin tidigt bestämt skulle heta Yohio. Jag hade tur att få vara med om fölningen den här gången. Tur i dubbel bemärkelse. Först för att jag tycker att det är lika fantastiskt

varje gång, men också tur för att Malva inte släppte efterbörden först, och det krävdes lite hjälp

för att den skulle komma ut.

 

yohios födelse 052

 

Juniper var med och kollade läget hela tiden.

 

image

 

Jag har lagt upp en sida med bilder från fölningen på den här länken.

Det blev lite komplikationer när väl fölningen var överstånden. Malva släppte inte efterbörden utan medicin, något som jag aldrig varit med om under alla fölningar vi har haft här och hos Olle när den tiden begav sig. Nu verkar hon dock pigg, peppar, peppar.

Juniper fick i går kväll åka hem till Lundby, så nu går Umbra, han och Minna tillsammans som en liten familj. Malva ska inte betäckas om, ialla fall inte med Juniper, så hon kommer att få gå med unghästarna så snart lille Yohio är lite stadigare på hovarna.

 

Annat som händer är att våra undulatbarn växer. Tre stycken blev det till slut. Idag är den största 13 dagar och ser ut så här:

 

undelatunge 1 13 dgar

 

Det ska bli rysligt spännande att se vad det blir av dem när det är klart!

 

 

17 maj

 

Lilla fina Minna växer och blir mer och mer nyfiken för varje dag som går. En riktigt pigg liten

en. Umbra är ju en smula misstänksam av sig, och en del föl har ärvt hennes temperament,

men den här har ett ett helt annat självförtroende vilket är jätteskönt.

 

Här är hon precis en vecka gammal.

 

minna 1 v

 

På en vecka kom också analysresultatet på hennes genuppsättning gällande färg. Hon är som jag misstänkte anlagsbärare för skäck, dessutom AaEe, dvs hon kan lämna både fux, brunt och svart.

 

Annat som är spännande är att vi fåt två undulatungar!

Det är ännu två ägg kvar som vi hoppas har ungar i sig, jag har faktiskt inte kollat.

 

Så här såg det ut i går när den andra nyss kläckts:

 

unge-nr-2-liten

 

Och bara för att man ska ha en aninig om hur små de är, fotade jag ett ägg ihop med en liten tändsticksask:

undulatägg

 

Nu hoppas vi på att det blir en unge till i morgon först och främst, samt att Malva fölar. Hon är stor  och tung och skulle nog gärna vilja nedkomma, om man får gissa.

 

 

10 maj

 

Nästan ett helt år har gått utan en enda uppdatering. Mycket har förstås hänt, men ändå inte så stora saker. Livet går sin gilla gång. Ungar och djur växer, och jag sjäkv försöker så gått det går att hinna med vad som händer.

Pontus har börjat högstadiet. Elin kämpar på med sin gymnastik och försöker hinna med att rida lite, även om det inte blir mycket av den varan.

Nya föl har det blivit sedan sist. Mosippa föddes redan i slutet av maj 2012, och är såld till Rike Gerdes i Tyskland, men bor kvar här. Movitz och Plura är sålda och är jättefina körhästar. Tea är tillbaka, medan Irma är på Gotland, så visst händer det grejor!

 

Umbra fick i förrgår ett ljuvligt stoföl, lilla Minna, söt som socker!

 

minna huvud iivår 019minna iumbra o minna

 

Hon är till salu för den som söker ett lovande stoföl.

 

Malva är högdräktig och får nu gå som sällskap till Juniper fram till fölningen. Han har inte varit riktigt nöjd att gå själv, men nu när han fick sällskap är han tillfreds igen.

 

Här är Malva med sin stora mage:

 

vår 047 vår 044

 

Juniper i halv sommarpäls:

vår 049

 

Raggsockan har varit på utställning, men det kan ni läsa på hans egen sida om ni tycker sånt är kul. Den hittar ni här.

 

Hoppas på lite snarare rapportering framöver! Till dess, ha en fin vår och försommar, för nu är vi inne i den absolut vackraste tiden av året!

 

 

2012

 

16 maj

 

Några stora och några små saker har hänt. Om vi börjar med det lilla, så är Emrik kastrerad. Det var faktiskt första gången jag lät kastrera en åring, men det var otroligt så fint och snabbt det läkte! Han går ännu kvar med Juniper i Pitan, men ska så snart det bara går komma hit till Lundby för att gå på bete med Agneta och Lissa.

 

Umbra fölade i morse. Ett fint ljusbrunt stoföl e Duktig. Tror hon ska heta Anahita. Ett vackert namn tycker jag!

Här några bilder på underverket!

morgon 20120516 004 morgon 20120516 006

 

morgon 20120516 003

 

En annan sak som är kul, är att jag köpt en valp. Det är en nära släkting till Morris, som bär det långa namnet Crazy Train Some Kind of Monster, men barnen har bestämt att han ska kallas Ragge.

Han är en tuff och kavat kille som röjde runt till max direkt han klev innanför dörren. Just nu är det kväll och då ser han ut så här:

20120516 007

 

Eller som tidigare idag när han låg och sov hos Pontus:

 

20120516 002

 

När han kom hem i går, körde han igång en brottningsmatch med Elin, inte konstigt han var som en slagen hjälte efter det.

 

första dagen 20120515 010

 

Jag är sällan med på bild, men för ovanlighetens skull ska jag göra ett undantag. Den här tog Viktor på mig och Ragge innan vi åkte från uppfödaren igår.

 

ragge o jag

2011

 

31 maj

 

En liten uppdatering i all hast, medan jag väntar på att klockan blir tillräckligt mycket för att jag kan åka till Märsta och lämna blod. Bäst att passa på när blodbussen är här.

 

Fölen mår bra, Emrik är nyfiken och pigg, medan Agneta är lite med blyg för folk, fast rysligt nyfiken på Emrik. Det börjar bli dags att fundera ut vart jag ska köra stona på betäckning. Malva ska tillbaka till Leksand och Gin denna gång, men jag är fortfarande lite osäker på vem jag ska betäcka Umbra med. Finns en vecka kvar att klura, men sedan måste jag väl ha bestämt mig.

 

I morgon åker Elin, Lotta och jag på vår traditionsenliga resa till Gotland och hingstsläppet på Lojsta Hed. Det är som jag brukar säga, den finaste dagen av alla under Lojstaåret, om man räknar bort alla de dagar när flocken får gå helt ostörd. Hoppas få se många fina Tyfon-föl, och som tur är, är stallet fullt härhemma!

Det blir en kort sejour denna gång. Vi åker hem redan torsdag eftermiddag. Elin måste tillbaka till skolan och plikterna kallar för oss också, men det ska förstås bli trevligt och spännande att se årets fölungar. Återkommer med rapport!

 

 

Här några bilder från söndagens crossträning med Pontus.

 

pontus träning 052 pontus träning 027 pontus träning 030

 

pontus träning 035 

 

 

24 maj

Idag fick vi några fler hingstar till John Russ flock, så nu är de sex stycken. Gamle John Russ, Plura, Delling, Isilon Mithrandir, Kattedals Isse och Kattedals Loke. De verkar ha det fint i sin flock. Här kommer en trave bilder som är tagna idag och Isse och Loke kom.

 

20110524 037 20110524 003

 

John Russ hälsar på Loke                                        Loke och Plura i farten

 

20110524 004  20110524 007

 

             Loke, Plura och "Mitte"                              Isse, Loke, Delling och Plura. Mitte skymd

 

20110524 012 20110524 013

 

20110524 014  20110524 029'

          Delling, Plura och Loke                                   Plura och Isse

 

20110524 036  Mitte och Delling

 

20110524 034

 

Världens bästa John Russ kollar in Isse.

 

Hittade också en länk från helgens veteranbilsrally, där Elan och jag blev intervjuade för lokaltidningen. Kändes konstigt att vara på fel sida pappret och kameran, om man säger så...

 

 

 

 

23 maj

 

nyfödd 003

 

Äntligen har Malva fölat! Efter att ha pustat och stönat och haft både mjölk och jobbigt i tre veckor, kom i förmiddags Emrik ut! En fin, men något tillknycklad hingstunge efter Lon 483. Han var uppe på benen när jag kom i förmiddags och Malva var mer än nöjd, och Umbra och Agneta nyfikna...

Här en knippe bilder på det nyaste tillskottet:

 

nyfödd 036 nyfödd 013

 

nyfödd 008 

 

nyfödd 002 nyfödd 019 nyfödd 034

 

Och lite bilder på vackra Agneta, som är söt som få!

 

20110523 012 20110523 007

 

20110523 011  20110523 022

 

 

18 maj

 

agneta ca tre timmar 005

 

Umbra har äntligen fölat! Jag var uppe i stallet vid 5 i morse, men då var det ingen som nedkommit. Jag åkte upp senare på förmiddagen och möttes då av Umbra och hennes fina stoföl efter Pelle-Russ 611. Hon var då helt torr, pigg och uppe på fötterna.

 

agneta ca tre timmar 003

 

agneta ca tre timmar 007 agneta ca tre timmar 010 agneta ca tre timmar 008

 

Eftersom jag har en viss förkärlek för riktiga namn på hästar, så är det bestämt att den lilla ska heta Agneta, efter Pelle-Russ matte Agneta Smedsaas Löfvenberg.

 

Nu väntar vi bara på Malva. Hon har sett färdig ut länge, och har tiden ute också, men den kommer när den kommer....

 

17 maj

17 maj! Idag hade gamla Dagmar 2031, Olles stamsto som allt började med, blivit 40 år om hon varit i livet, vilket hon förstås inte är. En fin gammal häst var hon i alla fall. Ni kan om ni vill, läsa mer om henne här.

 

Annars skenar tiden på. Umbra och Malva går med mjölk och jag tycker att det ska vara dags för fölning, och Umbra såg mer än klar ut i morse, men dagen gick från sol till regn, så nu skulle jag tro att det dröjer till dess att solen kommer fram igen.

 

Det har varit intensiva helger med KBI-kurs och SH:s årsstämma, båda sakerna i goda vänners lag, men till helgen stundar veteranbilsrally som omväxling. Ska bara klura ut några intressanta prover till dess...

 

Hej so long, så hoppas jag snart kunna återkomma med årets första fölrapport!

 

2010

 

21 maj

 

Det har varit några intensiva dagar, I onsdags var det som vanligt ridskola för Elin och efter det bjöd Pontus klass på roligt uppträdande om Sydamerika på skolan.

När jag kom till Pitan efter det, hade Malvas mjölk börjat dra mot vitt, och hon var dessutom ordentligt slapp i banden. Fölning nära förestående med andra ord. Jag lät henne gå kvar ute då jag föredrar att låta stona föla ute i flocken om vädret tillåter.

I går ringde klockan 04.20 eftersom det var inplanerat Småland tur och retur. När jag kom till Pitan straxt efter hittade jag ett nyfött föl, Umbra, Plura och Tutan, men ingen Malva. Jag blev då rädd att Malva låg död eller så, men hon kom smygande fram ur buskarna.

 

2010-05-20 001

 

En nyfödd Chipset som just kommit upp på benen.

 

Snabbt insåg jag att det var något som inte stämde. Det visade sig att Umbra stulit Malvas föl, och eftersom Malva är långt mer ranglåg mot Umbra, vågade hon inte göra något. Fölet hade antagligen också diat på Umbra, och följde henne när hon gick iväg. Jag fick tag i fölet, bar iväg med henne och som tur var följde Malva snällt med ur hagen medan Umbra, om än orolig, stannade kvar.

Det blev att snabbt ställa i ordning en box till mor och dotter,  men eftersom den lilla var rysligt pigg och åt så att det dånade, plus att jag hade full support hemma, kunde jag bara en halvtimme sen styra kosan mot Eskilstuna där annat väntade.

Innan hade jag fiskat upp Lotta som skulle åka med mig på den långa resan mot södra Småland. Vi skulle nämligen åka och hämta Tackla , Dejlia och en transport och åka och lämna dem i Långasjö där de ska tillbringa sommaren hos Marlon S, Marimbas pappa. Lena och Roger bjöd på fika, buren hängdes på och 60 mil efter starten på morgonen, kunde vi lämna stona under åskväder, hos en rund och glad Marlon.

 

2010-05-20 001 2010-05-20 029

 

2010-05-20 002  2010-05-20 012

 

2010-05-20 015 2010-05-20 019

 

2010-05-20 021 2010-05-20 023

 

Klockan 16 styrde vi kosan hemåt igen, och prick vid midnatt stod jag på macken vid Sigtuna, utan plånbok trodde jag, och blev därför halvt hysterisk, ringde gråtandes Lotta, som påpekade att jag haft den när vi stannade i Mjölby. Gissa om jag blev lättad när jag återfann den under sätet...

En snabb titt förbi Pitan och de glada och pigga töserna i stallet, och sedan kunde jag åka hem, 116 mil och 15 timmar och 41 minuter effektiv restid senare.

Klokt? Knappast, men genomförbart med rätt sällskap!

 

Här en knippe bilder på en glad och pigg Chipset, tagna när hon kom ut i hagen i förmiddags.

 

2010-05-20 011 2010-05-20 013

 

2010-05-20 014 2010-05-20 015

 

2010-05-20 027 

 

 

Lille Plura ville gärna vara i den andra hagen också, och stod och höll koll vid staketet.

 

2010-05-20 017  2010-05-20 016

 

Mamma Malva passade på att tvätta tassarna i värmen!

 

2010-05-20 022

 

 

 

 

 

 

 

18 maj

Sommaren har kommit! Åtminstone känns det så. Det har varit ett par varma, fina dagar med riktig sommarkänsla. Pontus hjälpte mig att ta ut och montera ihop hammocken, så nu ser jag fram emot sköna stunder i pensionärsgungan.

 

Malva har ännu inte fölat. Hon var 11 månader gången i början av maj, men dröjer. Tjock som attan, sänkt mage och slappa bäckenband, men ännu bara klar vätska i juvret. Nå ja, det kommer när det kommer!

En som växer är Plura. Här ett par bilder när han låg och slappade i morse.

 

2010-05-18 003

 

2010-05-18 011

 

Jag funderar också på hans skära prickar på nosen. Allt tyder på att han inte är tigrerad, men han har alla dessa små skära prickar som gör mig förvirrad. Men jag håller fast vid tron att det är pigmentfläckar av annat slag.

 

2010-05-18 009

 

För 17, jag höll på att glömma det roligaste!

I fredags var Anita och Gunilla Eckebring, Team Brukskörningskusk, här och hämtade Movitz och Perfect. De har dem på foder/prov fram till den sista augusti, och har i uppgift att under tiden köra in dem, så långt de hinner. Och flitiga som de är, har de redan kört i gång.

Här ett par bilder på dem, när de går jämte nordsvensken Patron i ett arbetspass.

 

mop(031)

 

Movitz, foto Gunilla Eckebring

 

kpop(0101)

Perfect. Foto Gunilla Eckebring

 

Det ska bli jättespännande att se hur de utvecklas och vad Anita och Gunilla tycker om dem. Hästarna är väldigt olika personligheter, och det ska bli intressant att se hur de tar till sig arbetet.

 

Till sist lite sköna sommarbilder på en sovande Chiffe och blommande älsklingar!

 

20100512 00320100512 002

 

lejonhjärta 001 lejonhjärta 002

 

 

10 maj

 

Egentligen inte mycket att komma med, men jag fick för mig att lägga ut mina snygga vandringskängor för allmän beskådan, och konstatera att det bara är ungefär sex veckor till vi lyfter mot Österrike.

 

Lilla Plura mår bra, trots senaste dagarnas kyla. Malva borde ha fölat redan, men håller igen. Det är väl för kallt skulle jag tro. Morfar hävdade alltid att stona inte fölar när det är kallt, och det stämde ofta.

I kväll väntas hästtittare. Det är mina valacker som är för beskådan, återstår att se om det ger något resultat, men det skulle vara oerhört kul.

 

I helgen var jag ner till Ryasjö hästgård på KBI-domarkurs. Jag är inte KBI-domare, men är nyfiken på att lära mig mer om vad det går ut på, och se mer arbetande draghästar, så jag anmälde mig. Något som jag absolut inte ångrar. Det var en mycket intressant och givande kurs som gav mersmak. Tyvärr regnade det hela tiden, så kameran fick bli kvar i bilen. Det hade annars varit kul att bjuda på lite bilder, men jag får spara det till Mälar-Russ KBI kurs i juni.

 

 

6 maj

 

Umbras föl har fått ett namn. Elin fick ge sig så nu heter han Plura! Han är ganska kavat och framåt även om mamma talar om för honom att man ska vara försiktig med 2-beningar. Nu får vi se om han tycker livet är trist, för hans kompisar Ingrid Marie och Livis fick komma iväg på bete idag. Lotta ställde förstås upp, vänlig som hon är, och körde dem till Lundby, dår de nu går med Welinda.

 

släpp fångarne loss 002  släpp fångarne loss 005

 

Welinda har gått där innan, så hon kan stället, och vet att kossor inte är så farliga som de ser ut!

Här här de just fått syn på korna.

 

släpp fångarne loss 010  släpp fångarne loss 011

 

Livis tog det med sitt vanliga lugn. Klart man måste hålla koll, men farliga? Icke!

 

släpp fångarne loss 012

 

Däremot tyckte korna att hästarna var rätt läbbiga, eller kanske mer spännande....

 

släpp fångarne loss 017  släpp fångarne loss 018

 

släpp fångarne loss 021

 

Bäst att ränna efter och se vad de tar sig för, inkräktarna!

 

släpp fångarne loss 022

 

I M tyckte att det var lugnast att inte släppa dem med blicken. Morsan kan ta fel...

 

släpp fångarne loss 028

 

Ömt avsked. Livis låter sig gärna kramas på.

 

släpp fångarne loss 029

 

1 maj

 

Jaha, då var man lurad igen! Som jag skrev för ett par dagar sedan, har jag varit osäker på om Umbra skulle vara dräktig eller ej. Hon har varit bukig som hon var i fjol då hon var tom, men jag har inte sett några sparkar att tala om. Inte mycket till juver heller, men för en vecka sedan började det hända saker, och det började se ljust ut.

I förmiddags när jag kom upp, såg jag henne med en ljusbrun fölunge vid sidan. En riktig bamsing dessutom. Var i hela friden hade hon gömt den bjässen hela tiden??

Det är ett hingstföl, som har ett arbetsnamn för mig, men Elin envisas med något helt annat. Får se vad vi slutar...

Det roliga är att Livis och IM är så himla nyfikna på den lille. Livis lämnar honom inte en sekund!

 

Här ett knippe bilder på fölet.

 

första dagen 007 första dagen 070

 

första dagen 092  första dagen 110  första dagen 112

 

Livis håller koll....

 

första dagen 045   första dagen 047

 

första dagen 057  första dagen 083 Söting....

 

första dagen 005  Livis och IM på språng efter Umbra

 

första dagen 021 första dagen 033 IMx2

 

första dagen 120 Livis och IM leker bergsgetter

 

första dagen 037  första dagen 041

 

Efterbörd och en brusten navelsträng

 

första dagen 001

 

En nyskodd men lerig Tittut!

 

första dagen 003

 

Högdräktig Malva

 

första dagen 016

 

 

Dessutom fick Ullika två fina tacklamm i morse, men de har jag inte på bild ännu. Återkommer!

 

2009

 

 

Söndag den 31 maj

 

Morris har gjort en ny sejour på utställning, Östsvenska Terrierklubbens utställning i Södertälje närmare bestämt. Med tanke på hans ojämna bett, så hade vi inga högre förväntningar..

 

Anna-Karin skaffade en bra fotograf, Björn Sandström som hjälpte till att ta de bilder som är från ringen och lite utanför, och jag skaffade en nummerlappsnål och utställningskoppel!

 

090531 006  Morkan själv tog som vanligt det mesta med ro!

 

Jag kan ju rutinerna med hästvisning i sömnen, men detta med hundutställning är lite nytt, men det gick rätt bra ändå.

 

090531 017  090531 019

 

090531 023 Många varianter på samma tema....

 

Jag var så jätteglad att domaren, Turid Helene Stamnes gav honom en 1:a med HP!!!!

Att vi placerades som tre av tre i konkurrensen, närmast slagen av kusin Monster,  var inte varken konstigt eller synd. Jag var bara så glad åt både 1:an och HP:t

 

090531 034

 

Så här fin kritik fick han:

 

"Maskulin med ett gott huvud och uttryck. Ngt oregelbundet bett. Mycket god hals, god vinkling, utmärkt topline, mkt god päls (han var lite sent trimmad och lite knapp), rör sig bra. Något smal i fronten ännu. Mycket gott temperament. Väl visad (!!)"

 

Kusin Monster fick ett välförtjänt ck och hans kullsyster en mycket fin kritik, och 1:a med HP hon med.

 

090531 036   090531 053

 

Crazy Train Thriller, alias Monster                          Crazy Train Billie Jean, alias Tequila

 

 

Några till bilden på Morkan som vi tog efteråt.

 

090531 072 klippt 090531 073 klippt

 

090531 083

 

Mattes hjärtehund!

 

 

 

Sorgligare var det att vi hittade vår äldsta tacka, och min älsklingstacka Sol död i hagen idag. Vi vet inte riktigt vad som hänt. Hon var högdräktig med det ser inte ut som att det är komplikationer vid lamning. En teori som kom fram av en av mina värdefulla veterinärkamrater var att det kan ha rört sig om lammförlamning. Vi vet inte, utan kan bara spekulera.

Får se nu vad som händer i flocken när ledartackan är borta.

 

får-några-ur-gänget Här är Sol för några år sedan med sina lamm.

 

Tea är nu i Gnarp och Emelie har börjat skritta igång henne. Hon är nog nöjd över det, hon gillar att arbeta Tea. Jag hade ett sto med ner till Linus. Pernilla Jobs hade bestämt sig att släppa hit sin vackra Deniz, ett sto som jag tror passar honom utmärkt, men den fina typen och vackra frampartiet.

Betäckt är hon redan, så vi får hålla tummarna att det blir dräktigt också.

 

090531 006

                                                                          Fina Deniz!

 

090531 001  090531 005

 

Måste avslutningsvis visa ett par bilder till på Sebastian, lillebrors son, som är en riktig charmknutte. Här är från i kväll när han hade kul i hoppgungan!

 

090531 019  090531 020

 090531 026 Tjena!

 

Och så ett par bilder på hur det är att vara son till motorfreakar. Klart grabben måste få åka med på 4-hjulingen!

 

090530 001 090530 003

                                                                                  Väl förankrat....

 

Onsdag den 27 maj

 

Jag fick fakturan idag från Ultuna, gällande behandling av Teas fölunge. Sluttotalen var 21 000:- drygt, och försäkringen tar drygt hälften. Tea åker i morgon upp till Emelie i Gnarp, och jag tror hos tycker det ska bli skönt!

 

Umbra är sur, för hon har gått ur brunst och vill hem till kompisarna i den gamla hagen. I morgon får Linus ett till sto är det tänkt, och kanske blir hon lite nöjdare med lite damsällskap?

 

2009-05-25 011  2009-05-25 003

 

2009-05-25 004

 

Härom dagen sprang jag på brorssonen Sebastian och hans mamma, så han fick komma på lite kort också. Tyvärr fick jag inte nåt kort varken på storgarven eller den nya tanden, men ni får hålla tillgodo med dessa!

 

2009-05-25 007  2009-05-25 004

 

GULLUNGE!

 

I går var jag på styrelsemöte i Björketorp, och i samband med det tog vi en titt på alla deras fina russ.

Här är först nägra bilder på den hjärtknipande trion Jota KL och hennes eget hingstföl efter Djazz och hennes fosterdotter, minifölet Tingeling.

Visst är de väl fina?

 

2009-05-25 072  2009-05-25 064

 

2009-05-25 077  2009-05-25 001

 

                                                                                 Stans stoflock

 

2009-05-25 007   2009-05-25 011

 

Stans och Xtana 3377 och hennes hingstföl efter Nino.         Stans

 

2009-05-25 013

                                                                 

                                                                Nino-sonen igen.

 

2009-05-25 025  2009-05-25 022

 

Hadar 539

 

2009-05-25 053  2009-05-25 054  Ursus 514

 

2009-05-25 050  Fanér 5532009-05-25 086 En fin 2-årshingst med mycket vita tecken.

 

 

 

 

Söndag den 24 maj

 

Det har varit en intensiv vecka. Jag glömde ju sist att skriva att gossarna gått iväg på bete, äntligen! Jag har inte varit där sedan i onsdags, men får hoppas att de har det bra.

Ingrid Marie är söt som socker, och är turbo-pigg, en riktig prisessa!

2009-05-21 007 Kolla mammas svans... Orkade inte klippa bilden.

 2009-05-21 010 2009-05-21 013

 

Stackars Livis försökte vara snäll, och fick ovett tillbaka!

 

2009-05-21 014

 

Tea och Umbra fick gå i svälthage de första dagen efter att Tea miste fölet. Så här skönt hade de en morgon när jag kom.

 

2009-05-21 001

 

Jag har kommit överens med Kajsa och Emelie att Tea ska upp till dem och fortsätta sin påbörjade utbildning. Jag tror det blir jättebra för henne, och för mig. Tanken var att Elin kan fp en duktig och välutbildad ponny tillbaka när hon blir lite större.

 

I torsdags kom Eva och Doris hit med Linus. Han fick komma ut i hagen och spana lite på eftermiddagen, efter en lång resa från Haverdal.

 

2009-05-21 001  Inga tjejer i närheten.

 

Bäst man springer vidare och kollar på annat håll!

 

2009-05-21 002            2009-05-21 006 Skönt att komma in.

 

I går fick han betäcka Umbra för första gången, och idag har de fått gå ihopå i hagen. Han är jättelugn och harmonisk med henne i hagen, och kollar för säkerhets skull både en och två gånger att hon är där. Tyvärr har jag inte haft kameran med så det är inga bilder, men det kommer!

 

Pontus har kört cross i två dagar. I går gick det jättebra och han  vann B-finalen, och idag fick han köra A-final för första gången. Tyvärr föll han i finalen och kom sist i mål, men vad gör väl det?

 

 

Onsdag den 20 maj

 

Det blir inte alltid som man tänkt sig. Welinda fick ett mycket vackert stoföl i lördags, som jag har givit namnet Ingrid Marie, efter mitt favoritäpple.

Tyvärr har jag inget bra kort, men här är något i alla fall.

 

nyfödd 040

 

Sedan fölade Dorotea i måndags morse. När jag kom till stallet på förmiddagen hade hon en stor och rejäl, men aningen kantig hingstunge som åt, hade bajsat och var torr. Allt verkade frid och fröjd, jag åkte och jobbade på eftermiddagen, och under sen eftermiddag satte det fart och regna. Pappa tittade till fölen när jag var borta, och det var som det skulle.

 

När jag senare kom upp till stallet, hade Teas unge kommit ur hagen och låg utanför hagen i gräset.

Jag bar in den, kollade tempen som var normal, ungen verkade trött, men diade, kissade och verkade ok. Jag var kvar ett par timmar och tog in de andra stona och fixade med det, och innan jag åkte hem för kvällen åt den lille igen och jag dubbelkollade tempen som var kvar på normaltemp. Han verkade också piggna på sig alltefter som han fick i sig mat.

 

När jag kom till stallet på tisdag förmiddag var den lille jättetrött och hade väldigt låg temp. Han diade dock, men verkade väldigt svag. Jag ringde veterinären men de sade till mig att åka till Ultuna med honom, vilket vi också gjorde. Som tur var hade jag besök av Weronica, som bistod mig med handfast hjälp och stöd hela tiden, för man blir lätt lite förvirrad.

Väl framme på Ultuna trodde jag att han höll på att dö. Han verkade chocka och blev livlös när han hamnade på båren, men han fortsatte och världens veterinärteam med sex personer tog hand om honom när vi kom. Prognosen var dock väldigt dålig, och vi for hem med vetskap om att hans syresättning och cirkulation var dålig, däremot talade foalchecken om att han hade fått i sig tillräckligt med råmjölk, så den statusen var ok.

I förmiddags beslöt jag mig i samråd med veterinär att avsluta behandlingen av honom, då hans odds var allt för dåliga. Han avlivades kort därefter och jag ska snart åka och hämta Tea på Ultuna.

Lilla, tappra och kloka Tea, som stod lugnt och tålmodigt medan veternären och djursjukvårdarna gjorde allt vad de kunde för hennes lille son.

Tack Weronica för all din hjälp!

 

Jag har nu anmält Tea till ammajouren. Får se om det ger resultat, annars får jag väl ta mig tid att sätta igång och köra henne lite, så hon får göra något vettigt, istället för att vara mamma.

 

Pelle har fått en till son, i och med att Barbie fölade häromdagen. Grattis till hingstungen, och lycka till!

 

Jag hann inte få några fina bilder på Teas lille son, men här är han, ett halvt dygn ung!

 

måndag kväll 013  måndag kväll 021

 

 

Onsdag den 13 maj

 

Det har varit en fin dag idag. Jag väntade mig nästan att någon av mina ston hade fölat, men icke då. De har ganska rejäla juver och det går att mjölka ut klibbig vätska, men ingen vit mjölk ännu.

När jag kom på morgonen var Tittut, som idag liksom lillasyster Tjingeling fyller år, och Livis de första som mötte mig. Tea låg och vilade men verkade lugn och tillfreds i morgonsolen.

 

morgon i pitan 004  morgon i pitan 006

 

Även Gretchen hade det skönt där hon låg och idisslade.

 

morgon i pitan 010

 

Umbra:                                             Och lilla Livis som växer och blir trevligare för varje dag:

 

morgon i pitan 007   morgon i pitan 009

 

Tea fick det jobbigt när hon skulle upp. Det var en stor mage som tog emot....

 

morgon i pitan 008

 

En annan med stor mage är Welinda......

 

morgon i pitan 011

 

Nu väntar vi bara på att de stora magarna skall ersättas med pigga och fina fölungar!

 

Annat att glädjas åt är att vi äntligen fått en grind till trädgården, så att hundarna kan ligga ute och sola, utan att man skall vara rädd att de rymmer från tomten. De var så nöjda och låg där i solen hela dagen innan jag for till jobbet. Nu har jag fått ytterligare extrajobb och skall jobba eftermiddagar halvtid fram till midsommar. Kul och bra för semesterkassan.

Nu väntar Elin på Pelle Svanslös, godnatt!

 

 

Måndag den 11 maj

 

En himla rörig dag, eller egentligen bara kväll är till ända. Movitz rymde ur hagen när grannen red förbi med sina islänningar så Therese och jag fick dra en eltråd nere runt en stor del av hagen. I samma veva smet hundf-n två gånger efter vilt och kom tillbaka blöt och glad efter en tur på egen hand i skogen. Dessutom får lillebror gräva vattenledning som sprang läck i marken efter att han släppt på vatten till mina hästar...

 

Nu gick jag händelserna lite i förväg, för jag har ju inte ens berättat att vi haft ett mininhingstsläpp i Pitan.Det var LojstaLaurus som kom hit i lördags för att han skulle få gå ihop med Movitz en stund innan de går iväg med Drink och John Russ till det andra betet.

Här en liten bildkavalkad från lördagen. Den brune är Laurus och den svarte är Movitz.

 

hingstsläpp 006 hingstsläpp 013

 

    Hej du, ska vi dela hage du och jag?                           Jippi!!!

 

hingstsläpp 014   hingstsläpp 017

 

           Bäst att hänga på!                                                       Vi kan mäta lite krafter!

 

hingstsläpp 020    hingstsläpp 023

 

hingstsläpp 029   Brottning går också bra!

 

I söndags var Pontus och körde cross i Enköping. Det blev en elfte plats, dvs förste man utanför A-finalen, och en fin sjätteplats i B-finalen. Han körde jättebra, även om de andra förstås var bättre.

Den här bilden ligger just nu som skrivbordsunderlägg på min skärm:

 

arlanda mcs duktiga killar 033

 

Medan Pontus var på crossbanan var Elin med Alice och hennes familj och fiskade. Förstå att hon var stolt över sina fina firrar, tagna på mete och kompostmask från Odensalaskogen.

 

storfiskaren 005

 

Den ena vägde 2 kg, den andra något mindre så det var kanske inte så konstigt att hon efter en stund började se lite ansträngd ut.....

 

storfiskaren 009

 

Det ska enligt uppgift vara sutare och de ska vara ätbara, så det är bara till att testa. Meningen var att det skulle ha blivit av i kväll, men det kom ridskola och annat ivägen, så det får bli en annan gång.

Vi får återkomma med rapport!

 

 

 

Onsdag den 6 maj

 

Förhoppningen var att jag skulle ha uppdaterat sidan med ett hurra i måndags, för Morris belv ett år, men vardagen hann i fatt och det fick bero några dagar. Bilder tagna på födelsedagen finns i Morkans arkiv.

Men jag kan lägga ut en favvisbild här:

morris 1 år 001

 

Och en till här, tagen idag faktiskt:

 

morris 1 år 024

 

Vill ni se honom i helfigur är det arkivet ovan som gäller!

 

I går var Elin, jag, Elins kompis Alice och hennes mamma Ulrika på Skansen. Det var den kallaste dagen på veckor, men det gick bra ändå. Vi körde hela rejset, pendeltåg, tunnelbana (enligt ELin det roligaste med hela dagen..bonnungar) samt färja.

Här är vi på väg mot Djurgården!

 

skansentripp 003

 

Tjejerna hade lika jackor, men olika mössor. Vilken tur!

skansentripp 013

Man kan klättra i höga master...

 

skansentripp 019 Hälsa på gulliga killingar

 

skansentripp 023

 

Lappkåtan var väldigt mysig och spännande. Det eldades därinne, och tjejerna trivdes.

 

skansentripp 020

 

Baggen var också fin! Och kelig!

 

Årets björnungar med mor var klara favoriter:

 

skansentripp 030  skansentripp 053

 

De här är fjolårsungarna: skansentripp 044

 

Tur att det var glas emellan...... skansentripp 054

 

skansentripp 057

 

En vacker uggla fastnade också på bild:

 

skansentripp 060

 

Bilden ovan är tagen med nät framför, men inte syns väl det?

 

Sedan styrde vi kosan mot russgiftet vid Skånegården där Natasja och hennes föl SKansens Mynta gick. Mynta tillverkades här i somras, och är Pelle Russ andra föl.

 

skansentripp 083  skansentripp 065

 

skansentripp 066  skansentripp 078

 

Yvonne och Mynta har brottningsmatch!  

 

Så här söt är hon! 

 

skansentripp 084

 

Vi måste ju ocksp hälsa lite på John Russ son Skansens Dacke, eller Dackefejden som jag kallat honom sedan han var här på bete som 1-åring. Varför kan man undra, han är en väldigt vänlig själ.

 

skansentripp 071   skansentripp 074

 

Efter det gick vi ner mot galejan där tjejerna fick åka slänggunga och fiska i ankdammen. Också klart poppis!

 

skansentripp 097   skansentripp 100

 

Vi gick pga tidbrist inte in på akvariet men charmades ändå av dessa, tämligen nyfödda lemurungar.

 

skansentripp 104 skansentripp 110

 

För att inte tala om det här gänget på trappräcket:

skansentripp 107

 

Magen skrek och efter att ha velat hit och dit, tog vi det kloka beslutet att gå in på Gubbhyllan.

Mycket god mat, fantastisk personal som bjöd tjejerna på chips, nygräddade bullar och guidning i köket.

 

skansentripp 116  skansentripp 118

 

Ungspannkaka med grädde och hemgjord hallonsylt.....

Det får avsluta vår Skansenresumé.               

 

 

 

Lördag den 2 maj

 

Vi kan börja med att gratulera Vidar 521 som idag blir 12 år!

 

Ny månad är det. Vi har firat valborgsmässoafton i hästhagen Pitan som vi brukar och hästarna höll sig lugna, som de också brukar göra.

Agneta har ringt och rapporterat att Pelle-Russ var felfri i går på sin nationella L: A-debut i hoppning, vilket förstås är jättekul. Han är en pärla den hingsten!

 

Morris är nytrimmad och anmäld till utställning den 31 maj.Hoppas bara att pälsen hinnner växa ut lite till dess. Han har en kanonpäls, som tur är, men hoppas att det framgår även då.

Dagen efter, den 1 juni, ska Elin, Malin och jag fara till Gotland och titta på årets hingstsläpp på Lojsta och fölen efter Timon. Det blir en tur och retur över ett dygn, men det ska som vanligt bli kul.

 

Något annan som är kul, är att Ponteman kört cross idag igen. Han vann B-finalen överlägset, och jag var jätteglad och stolt förstås. Nu blir nästa stora utmaning att försöka få upp gasen så att han får vara med i A-final en gång. Det blir till att träna tappert!

 

upplands väsby 003 Så här geggigt var det!

upplands väsby 077

 

upplands väsby 071

 

Här är ca 500 meter in i B-finalen. Pontus ledde från start till mål.

 

upplands väsby 097

 

I mål i ensamt majestät!

 

På vägen hem var jag in och köpte en ny dammsugare, och nu ska den provköras! Vi hörs!

 

 

2008

 

Söndag den 25 maj

Jag är så där lagom glad just nu. Har suttit säkert en timme med att lägga in ny text, bilder, länkar osv till hemsidan som ni nu förhoppningsvis läser, och när jag ska ladda upp alltingm svarar inte servern! Och jag hade förstås inte sparat allt, utan får börja om från början. MORRRRRR!

Det får bli en kort text, bara därför....

Måste först och främst gratulera min svägerska Lisa, som disputerade i fredags, med sin doktorsavhandling i rymdfysik. Jag fattar inte mycket av det, men jag förstod att  du gjorde bra ifrån dig på fredagen, även om vi tyckte att de grillade dig hårt!

I går var jag tur och retur till Småland på möte. Det blev en lång dag, så jag var rätt trött när Pontus och Staffan for iväg på rally i morse.

 

I kväll var Ewe och jag runt i hästhagen med kameran. Först en hälsning från Pelle som har jämt sjå med alla ston som för tillfället är fullständigt ointresserade av hans tjänster:

080525 005

 

Sedan en bild på en högdräktig Welinda:

080525 010

 

Och ett svep med bilder på Umbra och Marimba:

 

080525 018  080525 005

 

080525 006  080525 012

 

080525 016 080525 009

 

Och till sist en häslning från grabbarna. Ni missar väl inte att läsa om kollot?

 

080525 017

 

 

Torsdag den 22 maj

 

Umbra fölade tidigt på morgonen. Hon var orolig redan i går kväll, och jag hade mina föraningar om att det började närma sig. När jag kom till Pitan i morse innan jag åkte och jobbade, så var ungen ute, torr och pigg. Det blev ett feminint och vackert stoföl, men långa ben och vacker blick!

 

marimba 027 Jag tar skydd vid svansen på mamma.....

 

Umbra är som alltid lite reserverad, men inte det minsta avig. Bara lite fjär som vanligt. Så här ser Marimba som hon skall heta, ut i helfigur:

marimba 034

 

marimba 009   marimba 020 Mor och dotter

 

marimba 032

 

Måste bara lägga in en bild på Umbra igen. Jag har väl tusen huvudbilder på henne vid det här laget, men jag har svårt att låta bli....

marimba 005

 

Annars har Pelle fullt upp med sina icke brunstiga och allmänt irriterade damer. Jag hoppas för hans skull att någon av dem kommer igång snart. Han skall troligen få ett par till ston närmaste veckan, så någon av dem lär väl tycka att han är snygg nog! Han är duktig med sina tanter i alla fall.

 

_________________________________________________________________________________

Söndag den 18 maj

 

Grabbarna spelar fotboll, Elin somnade i fåtöljen nyss och jag sitter och försöker hitta igen värmen efter att ha varit funktionär två dagar i veteranbilsrallyt "Uppland Runt" som genomförts häromkring i helgen. Blåst och fem grader varmt, känns som mil ifrån förra helgens värmebölja.

 

Här är Pontus, Elin och Chiffe på väg till skolan för start i går förmiddag:

 

veteranbil 001

 

Chiffe tyckte det var en konstig bil han fick åka med. Det knattrar och puffar och skramlar, men vi älskar den ändå! 18 kaxiga hästkrafter och träkaross, men visst är hon vacker!?

 

veteranbil 085

 

Andra fina bilar som körde under helgen:

 

veteranbil 002

 

Bil och bil.... 2 fullvuxna karlar i 10 mil i en sådan här 3-hjuling är ingen lek!

 

Bak veteranbil 012 Fram....

 

Nåja, vi har haft två supertrevliga dagar med underbara deltagare, roliga och glada, trots trixiga prov och iskallt väder. Komforten lämnar ju mycket att önska i många av bilarna...

 

Jag skyndade mig hem efteråt, för att ta hand om Pelles andra sto, Barbie, som kom i dag på eftermiddagen. De fick stå inne och bekanta sig lite först, innan de kom ut i hagen tillsammans.

 

veteranbil 206 Det gäller att stila lite för nya tjejer...

 

veteranbil 205

 

veteranbil 207  Nä nu , drog hon?

 

veteranbil 212 Tutan och Barbie hälsar medan Pelle kollar på...

 

veteranbil 216

 

Det gäller att hålla sig väl med Greta också!

 

veteranbil 218

 

veteranbil 217 Bäst att hålla koll på var de tar vägen...

 

veteranbil 226 

Nu är det lugnt, säger Pelle. Inte ont anande att det antagligen kommer två nya fruar redan imorgon..

 

________________________________________________________________________

 

 

Onsdag den 14 maj

 

Halva maj har snart gått, inte klokt! Jag har brädgårdsjobbat en del och hattat runt, så det känns som det inte blir varken hackat eller malet av det mesta, men vad gör det?

Elan och jag var och hälsade på grabbarna på betet ikväll. Det var kyligt med alldeles vackert! Här är lite bilder, men missa inte fler på Elins bilder och Hingstkollo.

 

15 maj 002 Elin hälsar på Gunnars fina roslagsfår

 

15 maj 005

 

15 maj 075 Så här idylliskt var det ikväll...

 

Tuffing.... 15 maj 070

 

15 maj 029 JR och hans småpojkar

 

____________________________________________________________________________

 

Söndag den 11 maj

 

Det har varit en underbar sommardag idag också, men nu regnar det faktiskt, och det är på tiden. Det är snustorrt i backen, så det behövs verkligen.

Jag har varit ett par svängar till gossarna på kollot, och det går jättebra. Bilder och rapport finns på kollosidan, för den som vill se.

Staffan och Pontus är på Råsunda på fotboll, och Elin och jag är ensamma hemma just nu. Chiffe också förstås. Han är lite vilsen utan sin gamla vapendragare, men vi har nya planer på gång, så får vi se hur det förlöper.

 

En bild från idag, tagen på de dräktiga damerna i den vackra enhagen:

 

dag 2 011

 

 

 

Lördag den 10 maj

 

Vi har släppt unghästar på bete och flyttat stona och Peller Russ hem för att de skall kunna få mer bete istället för de försomrade vinterhagarna.

Läs mer om hingstkollot här:

 

Medan vi var hos grabbarna ringde Tacklas fodervärd Lena och berättade att Tackla och Maja vinnit sitt lopp på Färjestad idag, och dessutom sänkt fyra sekunder! Jättekul, och ett stort grattis till hela Olsson family!

 

Umbra börjar bli ordentligt tjock. Hon har ca 14 dagar kvar till fölning. Så här ser hon ut idag:

1 077

 

Welinda som skymtar bakom, skall föla ungefär en månad senare, men blir det som det brukar bli med henne, så är det nog inte så lång tid kvar.

 

 

 

Söndag den 4 maj 2008

 

För att börja med det tråkiga, så har vår lilla bordertik Kelda lämnat oss idag. Hon har varit krackig länge, och beslut var fattat om avlivning, men idag fick hon någon typ av kollaps och dog inom ett par minuter. Jättetrist förstås, men det var skönt för henne, med tanke på att hon bara blev sämre för var dag som gick. Ungarna var fantastiska och lade blommor på graven, och spikade kors och tog det jättebra, även om det gråtits många och långa stunder. Sov i ro, lilla morran!

 

kelda

För att ta det näst jobbigaste så har jag legat däckad två dagar i feber. Nu är jag på benen och har kunnat äta lite mat för första gången sedan i fredags, tur man har lite att ta av...

 

Pelle-Russ har fått betäcka Tittut, och det har gått jättebra. Han är en sann gentleman och uppvaktar damen som han skall. Han gick första dagen med Welinda och Tutan, men nu går han bara med Tittutan, och det går jättebra. Här är några bilder sedan vi släppte ihop dem:

 

2 004 Bäst man kollar in lite försiktigt först...

 

 

damerna ar lite stingsliga..

2 0112 009

 

2 018  Här är det nåt som luktar...

 

2 002

 

2 014 Welinda brydde sig mest om gräset...

 

Och så här ser Umbra ut, ca tre veckor före beräknad fölning:

 

2 019

 

och kanske roligast av allt!

I går fick John Russ sin fjärde son godkänd. Det var 3-årige Lejonhjärta, som godkändes i Luleå, med poängen 98878=40 p. Ett stort grattis och lycka till önskar jag hans matte Evelina, som gjort ett jättefint jobb med hingsten!

 

_______________________________________________________________________________

 

2007:

 

Torsdag den 24 maj

 

Egentligen har jag inte tid att sitta här och knappa på en dagbok, men några rader kan jag hinna med innan Pontus skall väckas. Elans dagis är stängt idag och imorgon för planeringsdagar, så hon kan ha sovmorgon. Sista två veckorna har hon knappt satt sin fot på dagis ändå. Hon har jämt skubb med att sköta lilla lammet. Han kommer så glatt galopperande nu när vi kommer med maten. Vi har gjort en nappflaskhållare som vi sätter flaskan i. Sen gäller det att ila iväg snabbt som attan, så att vi är borta när han ätit klart. Annars får vi honom med oss ända hem.

Förra helgen var jag med ulleriet på Gotland. Vi hade tre fantastiskt fina dagar och gjorde 80 mil innan vi var hemma. Jag smet iväg till Lojsta Hed ena kvällen, ja smet förresten, alla i gruppen hängde på för att titta på föl. Här är några bilder på en del av dem. Vi hittade några syskon till Håna i alla fall. Majvis lilla tjej var jättesöt!

Orkideerna stod i full blom också. De fanns överallt och mina blomintresserade medresenärer var rätt nöjda.

 

 gotland-fölbus gotland-hyvens-brorsa 
 gotland-majvis-dotter

 

 

 

gotland-st-pers-nycklar 

 

John Russ har fått tjejsällskap. Skansens Natasja och hennes finns hingstföl efter Hadar hämtade vi igår kväll, så nu har JR fått betäcka årets första sto. Tittut går med honom sedan ett par dagar, men hon allt annat än intresserad. Mera åt det arga hållet…..

 

Nä, nu är strötiden, som jag egentligen skulle jobbat på, slut. Plikten kallar!


Torsdag den 10 maj 2007

 

För att börja med det roligaste så har grabbarna H och Lill-Einar idag flyttat till sitt nya hem. De har tillsammans sålts till Nyköpingstrakten där de skall bli skolponnyer på en eftergymnasial utbildning inom travet. Jättelajbans, men ack vad tomt det blev! Våra gullgossar, jag saknar dem faktiskt redan. Samtidigt är jag så glad att de fick komma till samma ställe alla fyra.  Vi får se till att åka och hälsa på dem vad det lider.

 

Nu har de flesta lammen kommit. Det blev lite dramatiskt i slutet av förra veckan, då Lill Sol fick två lamm, och Kelis snodde det ena. Jag upptäckte senare då jag kom hem att Kelis minsann inte lammat. Vi försökte då återföra den lille till sin mamma, men hon har inte velat ha honom. Kelis lammade sedan ett par dagar senare, och fick två fina flickor. Vi var ute och passade på henne och fick faktiskt vara med.

 

 får-fosterblåsa    får-kelis-lamning-börjat

 

får-första-ute
 

 

får-upp-o-hoppa

 

får-två-små-tjejer
 

 

får-några-ur-gänget

 

kelis-värkar
 

 

får-högdräktig-ursula

 

Nu håller vi på att vänja den lille bortbytingen att äta ur vår flaskautomat, för att försöka förhindra att han blir alltför förmänskligat. Vi hoppas att det kan funka att ha honom med den övriga flocken i övrigt.

I valborgshelgen var vi i Lönnånger. Skickar några bilder på Elin potatisskalaren och Pontus storvävare. Han var en hejare på det. Jag fick knappt väva själv. Kul!

 

 

 lönnkar-elin-skalar-potatis   lönnkan-pontus-väver

 

 

© Liselotte Erixon